Da li smo žrtve loših navika

Među ljudima, čiji se umni potencijal gradi duži vremenski period, mnogi ne mogu da stignu do psihičke zrelosti, ali su mogli iskoristiti prilike da poboljšaju svoje psiho-fizičko stanje. 

Nažalost umjesto toga, oni svoje slobodno vrijeme troše na gluposti, kockanje, nargila barove, igrice, zabave, ne ispuštaju iz ruku telefone… 

Oni su žrtve pogrešnog obrazovanja, odgoja i navika savremenog života. Zar odgovornost za današnju intelektualnu djetinjastost i moralnu nedoraslost koje vode u propast nije na našem obrazovanju i odgoju?

U sredini u kojoj vladaju laži i nesuvisle zabave, a koje stvaraju mediji, tvoreći pogodno tlo za ponižavanje svih ljudskih vrijednosti, nema druge već da razum i emocije budu umrtvljeni. 

No, usprkos tome, ove nepravilnosti nisu u stanju poništiti zakon duhovne uzvišenosti, kao što ni postojanje bolesti ne može biti razlog da se zdravlje smatra iluzijom.

Mladi, bez obzira kojoj skupini pripadaju i u kakvim su uvjetima odgajani tokom djetinjstva, trebaju biti svjesni iznimne vrijednosti prilika u razdoblju puberteta i mladosti. Oni trebaju znati da je mladost najznačajnije i najvrjednije doba ljudskog života.

To razdoblje je najbolja životna prilika za usvajanje naučnih istina, razvoj stečenog razuma, izgradnju moralne i čovječne ličnosti i oblikovanje pohvalnih ljudskih osobina.

Tjelesna snaga i moć, mladalačka gorljivost i polet, spreman mozak koji je u razvoju, snažna ljubav i zanimanje za spoznavanje nepoznatog, snažna memorija i druge slične osobine veliko su bogatstvo mladosti. Svako od njih igra značajnu ulogu u procesu učenja i usvajanja znanja i morala. 

Na svu sreću, sadržaji koji se usvajaju u mladosti ostaju zauvijek pohranjeni u pamćenje i veoma rijetko se događa da ih zaboravimo.

“Učenje u mladosti je kao klesanje u kamenu (ostaje trajno).”