Osjećaj odgovornosti

“Teret lične odgovornosti ponesi na plećima svojim, ako to ne učiniš, drugi neće ponijeti tvoju odgovornost.”

Zemljoradnik mora iskoristiti pogodnu priliku, vodu, vrijeme, zemljište, zatim trudom i zalaganjem uzorati, posijati, starati se o usjevu i ispravno obaviti svoju dužnost kako bi ubrao plodove.

Učenik mora iskoristiti pogodnu priliku i uvjete: knjigu, školu, učitelja, bezbjednu sredinu i svoje zdravlje, s punom ozbiljnošću pristupiti sticanju znanja, vježbama i učenju kako bi postigao određene naučne stepene.

I bolesnik mora iskoristiti svoju priliku, odnosno ljekare, lijekove, medicinsko osoblje, bolnice, a zatim se svojim vlastitim zalaganjem, odmaranjem i sustezanjem od onoga što mu je zabranjeno te uzimanjem korisnih lijekova konačno izliječiti.

Ukratko, iskorištavanje prilika i pogodnih uvjeta temeljni je stub uspjeha i pobjede čovjeka u svim aspektima materijalnog i duhovnog djelovanja. Najrazumniji su oni ljudi koji koriste prilike i nijednu ne ispuštaju uzalud iz ruku.

Nažalost, prilike koje se javljaju čovjeku kako materijalne tako i duhovne prolazne su i kratkotrajne.

Moguće je da čovjek i najmanjim nemarom i nesmotrenošću izgubi najveću priliku svoga života. U takvoj situaciji ne preostaje mu ništa osim poraza i kajanja.

Mudrosti o prilikama:

Prenosi se da je Božiji poslanik rekao: “Onaj kome se otvore vrata dobra (kome se ukaže dobra prilika), neka to iskoristi, zato jer ne zna kada će mu se ta vrata zatvoriti.”

“Prilika prolazi poput oblaka. Iskoristite dobre prilike.”

“Prilika veoma brzo promiče i sporo se vraća.”

“Razboritost je da iskoristiš dobru priliku i da pohitaš što više možeš u njenom provođenju u djelo.”