Postati čovjek

S obzirom da smo i sami ljudi, a i da živimo u društvu sa ljudima, prije nego li pomislimo da trebamo osvajati svijet ili druge planete u svemiru, najprioritetnije je da upoznamo sebe i ljude oko sebe jer tako ćemo najbolje razumjeti i sebe i druge ljude. Jedna od osnovnih stvari vezana za čovjeka je da nikada o ljudima ne sudimo u skladu sa vanjštinom i formom.

Jer skoro niko nije onakav kakvim nam se na prvi pogled čini.

Zatim, ne smije da nas iznenadi činjenica da kada se neka situacija ekstremno izmijeni da će se usljed toga izmijeniti i čovjek koji se u njoj nađe. Jer da bi neko ostao u svakoj situaciji priseban, razborit, hladne glave potrebno je dosta vježbe, rada na sebi i samoizgradnji.

Naprimjer uzmimo u obzir obično jaje. Kada vidimo jaje, ono ima onu svoju jednu karakterističnu boju i oblik, i tako je sve dok ga ne razbijemo. Kada ga pak razbijemo jaje pokaže dvije boje, i miris, stavimo li ga na vatru, pokaže druge dvije boje. Ukoliko ga ne razbijemo, već ga ostavimo da se iz njega izlegne pile, vidimo da je ono sposobno dati novi život.

Isto tako čovjek, dok god ga ne razbijemo on ima jednu sliku, jedan izgled i griješimo ukoliko očekujemo da ta slika ostane ista i kada ga uvrijedimo, kada mu učinimo nešto nažao, kada ga obrukamo ili pak kada mu učinimo nešto veoma dobro i pozitivno. Ukoliko se pak čovjeku ponudi posebno okruženje u kojem može razvijati svoje posebne i krasne kapacitete onda ono što čovjek postiže ima fantastično dobre aspekte i dimenzije.

U društvenom životu neko postane ljekar, neko učitelj, neko vozač, neko pilot, neko arhitekta, neko pisac… i postajanje tih stvari manje više nije ni toliko teško, posebno ukoliko se jako želi postati nešto od toga.

Međutim, od svega u životu najteže je da postane baš ono što treba biti, a to je ČOVJEK, a to i jeste svrha naših života, ali uprkos tome ljudi zaboravljaju upravo tu najvažniju stvar. Taj problem nas vraća na početak ovog kratkog teksta, tojest na razlog zašto je to tako.

Odgovor je jednostavan, zbog toga što čovjek nije spoznao sebe, nije našao odgovore na pitanja odakle je došao, gdje se nalazi i kuda će otići, i upravo zbog toga sve drugo će biti važnije i interesantnije …