Fondacija Bijeli ljiljan; Dodjela stipendija za školsku 2019/2020.

Fondacija Bijeli ljiljan je od školske 2019/2020. počela sa programom stipendiranja učenika osnovnih škola na području općine Vogošća.

Tim povodom dana 17.10.2019. godine u prostorijama Fondacije upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju 10 odlikaša šestih razreda osnovnih škola.

Program stipendiranja je proveden u saradnji sa Općinom Vogošća. Nadležna služba Općine svojim profesionalnim pristupom je u mnogome olakšala provedbu ovog programa u djelo. Tim povodom svečanosti je prisustvovala cijenjena zamjenica načelnika Općine gospođa Dženana Bešlija koja se obratila stipendistima i njihovim roditeljima.

U sklopu programa stipendiranja planiran je i projekat izvannastavnih aktivnosti sagledan u različitim oranizacijskim segmetnima koja imaju kulturno, ekološko, humano, tehnološko, sportsko, naučno, stvaralačko, jednom riječju životno obilježje kojima je cilj animirati multidisciplinarne potrebe djece, s posebnim naglaskom na sticanje kulture aktivnog učešća u društvenim dešavanjima, potrebama i vrijednostima.

Aktivnosti planirane da budu provedene u sklopu godišnjeg plana stipendiranja učenika počivaju na načelima koje gaji Fondacija Bijeli ljiljan sagledanim u:

  • Zalaganju u pravcu zaživljavanja moralnih, duhovnih i kulturnih vrijednosti
  • popularisanju vrijednosti humanizma, tolerancije i naučnih pregnuća čovjeka
  • zalaganju u popularisanju prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine
  • zalaganju za zaštitu prirode i prirodnog okruženja