Šta sada trebam činiti?

Iskoristiti priliku znači usmjeriti svijest i pažnju na postojeće okolnosti i njihovo ispravno korištenje u cilju ostvarenja materijalne i duhovne sreće. Iskorištavanje prilike podrazumijeva zalaganje i trud da se ispune sve obaveze koje čovjek trenutno ima.

Tugovanje i žaljenje zbog prošlosti velika je psihička prepreka koja stoji na putu korištenja prilika, dok je druga prepreka zabrinutost i strepnja zbog budućnosti.

Onaj ko želi iskoristiti prilike i na ispravan način upotrijebiti bogatstvo koje posjeduje mora zaboraviti prošlost i osloboditi svoje srce žaljenja i tugovanja zbog nje.

Pored toga, on se ne smije obazirati na budućnost, niti strahovati zbog nje. Potrebno je svu svoju energiju usmjeriti na trenutno stanje i okolnosti, neprestano se pitati:

“Šta sada trebam činiti?” i dati razuman odgovor na to pitanje.

Nakon toga, mora ozbiljno pristupiti izvršenju svojih obaveza.

U životu su tri dana: dan koji je prošao i ne može se vratiti, dan u kojem se nalaziš i koji treba znati cijeniti i iskoristiti; i sutra koje još nije došlo, samo postoji nada i želja za njim.

U tom smislu Carnegie Dale kaže:

“Tokom cijelog života čvrsto zatvori željeznu kapiju koja vodi prošlosti, onom jučerašnjem danu koji više ne postoji. Također, navuci čeličnu pregradu pred budućnosti, odnosno sutrašnjici koja još uvijek nije došla. Tek tada s potpunom smjelošću i sviješću posveti se trenutnom danas.

Prošlost prepusti njoj samoj, neka bude pokopana u smrti i nepostojanju. Budućnost odbaci istom onom snagom kojom si odbacio prošlost.

Dan spasa i izbavljenja osim današnjeg dana ne postoji. Osobe koje strijepe zbog budućnosti uzalud gube energiju i stvaraju sebi nepotrebne, umne i nervne teškoće.

Stoga, zatvorite kapije ispred ove dvije goropadne nemani, prošlosti i budućnosti. Razdvojite svoje danas od budućnosti i prošlosti.”