Posjeta NPA globalnom centru za obuku pasa

U subotu 28. XII stipendisti Fondacije Bijeli ljiljan obišli su deminersku organizaciju Norveške narodne pomoći u globalnom centru za obuku pasa koji se nalazi na Blagovcu.

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima saznali smo da se psi uglavnom obučavaju za otkrivanje mina i eksploziva. Neki će raditi na miniranim terenima, neki će služiti na aerodromima i drugim mjestima na kojima postoji mogućnost da se nalaze explozivna sredstva. Kroz centar je prošlo stotine pasa koji se koriste širom svijeta i do sada su očistili desetine miiliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta. 

U vježbi pretraživanja objekata pas je vođen nagonom traženja plijena i kroz ove vježbe radi se na razvijanju što jačeg intenziteta njušenja mete, a kada njušenje dobije željeni intenzitet prelazi se na traženje na tlu što je uvod u traženje mina pod zemljom i na zemlji. U radu sa štenadima kao meta se koristi crvena igračka kong, koju kasnije zamjenjuje mina. U neku od rupica postavljenih blokova postavi se djelić igračke i da se zapovjed da pas počne tražiti. Kada otkrije metu, odnosno minu, on je mora markirati nepomičnim sjedenjem i gledanjem u nju što je znak da ju je pronašao. A onda kao nagradu dobije igračku kong za kojom oduševljeno skače i tako svaki put. Dakle kroz igru nesvjesno uči da spašava živote ljudi, žena, djece i uopće nevinih širom svijeta.

Isto tako gospodin Nedim Fejzić jedan od iskusnih deminera i vodič pasa i trenera… govorio nam je o opasnostima od mina. Upoznao nas je s tim kako prepoznati opasno područje, kako postupiti u tom slučaju. Na šta treba obratiti pažnju, da se minama nikada ne smije ni prilaziti niti se mine smiju dodirivati. Upoznao nas je sa vrstama mina, njihovim izgledom, bojama. Dao je do znanja da ukoliko se kojim slučajem desi da naiđemo na minu, da se odmah trebaju obavijestiti stariji, dakle roditelji, učitelji, vlasti… i da moramo upoznati druge s tim kako ne bi slučajno doživjeli nesreću.

Nakon prezentacije imali smo priliku pogledati i vrste opasnih eksplozivnih predmeta izloženih u vitrini.

U svakom slučaju još jedno smo se podsjetili da u realnom svijetu pored svakodnevnih teškoća sa kojima se ljudi susreću, na mnogim mjestima gdje su bili vojni sukobi i ratna dejstva ostao je veliki broj postavljenih mina koje čekaju da ih vrijedne ruke hrabrih deminera i pasa dresiranih za tu namjenu otkriju i bezbjedno sklone sa tih mjesta kako bi lokalno stanovništvo moglo nastaviti da živi oslobođeno tog psihičkog pritiska i te realne prijetnje.