Pomaganje drugima

Da li je i zašto je dobro pomagati drugim ljudima?

Zato što se dobro dobrim vraća
Ljudi obično cijene velikodušnost i susretljivost. Ako se trudiš biti velikodušan i ako si spreman priskočiti drugima u pomoć, i drugi će vjerojatno slično postupati i prema tebi i prema drugima jer ti svojim primjerom širiš pozitivnu vrijednost.

Pa kao prvo možemo kazati iz prostog razloga jer pomažući drugima, čovjek pomaže samom sebi.
Dobra djela koja čovjek učini za nekog, pomažu mu da izgradi samopoštovanje da osjeti radost, da dijeli pozitivnu energiju među ljudima. Jer na taj način on gradi zdravo okruženje u kojem je ugodnije žvijeti.

Kada govorimo o ovoj temi i djeci, onda trebamo znati da nikada nismo toliko mladi pa da možemo kazati: e trebamo sačekati još koju godinu pa da počnemo činiti nešto za druge.

Sasvim je jasno da djeca većinom vole pomagati drugima, posebno bliskim osobama.
Možda se neko upita pa kako mogu pomoći drugima?

Prva stvar je da trebaš u sebi osjetiti potrebu za posebno vrstom radosti koju pruža pomaganje drugima? Ako ima tu potrebu, a svako ima potrebu da bude radostan onda zašto ne bi pokušao da osjetiš tu radost i to na način da:

Kada želiš pomoći članovima svoje porodice možeš:
• Usisati prašinu, oprati suđe, pospremiti svoju sobu, ali ne trebaš čekati da majka kaže de to učini, jer tada je to dobro dijelo inicirao neko drugi i ti to nekako osjećaš kao naređenje, a mi želimo da mi budemo ti koji započinju širiti dobre vibracije.
• Može se pomoći majki pri kuhanju ručka, ili pak kao iznenađenje može se vikendom kada se ne ide u školu ustati malo ranije i roditeljima prirpemiti doručak.
• Bilo bi lijepo napisati svojim roditeljima zašto ih cijenimo i zašto smo im zahvalni
• Ukoliko imam mlađeg brata ili sestru dobra pomoć je sagledana u asistenciji da napiše domaću zadaću… ovo nije sve ima dosta načina da se pomogne svojim ukućanima.

Uredu želim proširiti krug i pomagati drugima izvan porodice, kako to da učinim?
I to je jednostavno, naprimjer:
• Pošalji poruku ili pisamce drugu ili drugarici iz razreda koji je bolestan i danas nije išao u školu. Reci šta je bilo novog u školi… pošalji mu zadaću koja je bila…
• Pomozi starom komšiji kada nešto nosi u rukama ili kada radi nešto u kući ili dvorištu, ili pak kada prelazi preko pješačkog prelaza
• Posjeti nekoga ko ne može napusitit stan ili kuću
• Pomozi školskom drugu ili drugarici da savlada lekciju ili predmet koji mu ne ide
• Znaš da nekome ovih dana ne ide, kupi mu nešto za poklon, nije bitno koliko je to veliko i koliko je to jeftino, važno je da će on osjetiti da je ipak nekome stalo do njega i to će mu dati snagu da lakše prebrodi teškoću…

Činjenje dobra je važno i za ovaj svijet, jer u skladu sa narodnom poslovicom: Baci dobro niz vodu naći ćeš ga uz vodu ili pak; Učini dobro ne kaj se, učini zlo nadaj se, znamo da na ovom svijetu vlada zakon uzroka i posljedice i u skladu s njim kada uradimo dobro, dobro će nam se i vratiti, kada uradimo zlo… naravno pogađate šta nas očekuje.

A što se pak onog svijeta tiče, dovoljan je ajet: Ko učini koliko trun dobra vidjet će ga.